Ideeenzolder
JU Ideeenzolder
Thuis op zolder      Wie zijn wij?
We stellen ons graag aan u voor:

Dichter Û

“Û” is de dichtersnaam van Ûltsje van Gorkum (Leeuwarden, 9 juni 1969). Hij is opgegroeid in Franeker en is in 1993 aan de Technische Universiteit Delft afgestudeerd als Civiel Ingenieur. Sinds 1994 woont Û, afgezien van een verblijf van anderhalf jaar in Rotterdam, in Arnhem. Hij is werkzaam bij een internationaal ingenieursbureau.

Sinds 2005 schrijft Û poëzie. Zijn inspiratie put hij uit de alledaagse wereld om hem heen. In veel van zijn gedichten speelt het landschap, zowel stads als plattelands, een voorname rol. Hij geeft kleine observaties een breder gevoel, liefst vanuit een onverwachte invalshoek. Vaste poëtische vormen en regels gebruikt hij alleen voor overpeinzingen over de zinloosheid van die vormbeperkingen.
 
In 2006 en 2007 is Û tijdens de Landelijke Gedichtendag op het Deventer poëziepodium te zien en te beluisteren geweest. In 2006 heeft hij eveneens in Deventer werk voorgelezen op een open podium van ‘Open en Gedicht’. In 2007 heeft hij uit zijn werk voorgelezen in Arnhem op een open podium van ‘Dichter bij Bosch’. Op 19 juli 2007 heeft Û in het poëzieproject “`n Momentje rust met een dichter” voorgelezen bij de vierdaagsefeesten in Nijmegen.
 
In 2008 ontwikkelde Û het loket voor AFHAALPOËZIE. Op 21 september 2008 was zijn poëzie af te halen tijdens Wijken Voor Kunst in Arnhem en op 29 januari 2009 in boekhandel Ongerijmd in Arnhem. Op 31 mei 2009 was het loket voor AFHAALPOËZIE te vinden in de open lucht van poëziefestival Het Park Vertelt in Park Hartenstein in Oosterbeek, met als prachtig resultaat winst van de juryprijs! Van 6 t/m 9 augustus 2009 stond Û met zijn loket met veel succes op de Sonsbeek Theateravenue in Park Sonsbeek in Arnhem. Daarna de opening van Wijken voor Kunst op 19 september en 2 t/m 5 november een verrassende verschijning in verschillende gebouwen van de Wageningen Universiteit. In het jaar 2010 is een nieuwe variant van de kiosk te zien geweest in boekhandel liber amicorum in Den Bosch op 16 januari en bij het Arnhem's Lezersbal in LuxorLive op 6 maart. 
 
 
 
Jess
 
Jess is de koosnaam van Jessica Harmsen, geboren in 1975 in Doetinchem, maar inmiddels is 'Jess' een logo! Jess is een organisatietalent voor theater en cultuur(educatie) en begon haar eigen bedrijf Jess in Uitvoering. Sinds anderhalf jaar produceert ze ook 'Rockjess, rokjes that rock!', een kruising tussen straattheater en het uitventen van zelfgemaakte rokjes.
 
Jess heeft een achtergrond en opleiding als maatschappelijk werker. In 2003 heeft ze, na enkele jaren maatschappelijk werk in de schuldhulpverlening, de overstap gemaakt naar de cultuurwereld. Ze is consulent cultuur geworden bij de Openbare Bibliotheek Deventer en heeft in die functie allerlei culturele activiteiten georganiseerd, niet alleen op het gebied van literatuur, maar juist ook combinaties met vertellen, theater en muziek, overal en nergens in Deventer en omstreken. Sinds 2008 is Jess coördinator cultuureducatie voor basisscholen in Zutphen en zorgt ze ervoor dat alle kinderen in aanraking komen met een breed palet van kunst en cultuur. In januari 2009 begon ze met haar bedrijf Jess in Uitvoering waarin ze haar organisatietalent, en haar passie voor cultuur en educatie wist te verbinden als zelfstandige. Sindsdien heeft ze interessante opdrachtgevers en organiseert ze spannende activiteiten.
 
Als amateurspeler trad Jess al jaren op in diverse theaterproducties, onder leiding van verschillende regisseurs. Voor Kultuurhuis Bosch programmeerde ze theatervoorstellingen in het Watertejater, een kleine theaterzaal met een capaciteit van circa 50 bezoekers. Het theaterhart begon sneller te kloppen en Jess deed auditie voor Drama Docent in Tilburg, waar ze vanaf 2007 twee jaar de opleiding gevolgd heeft. Sinds Rockjess verwerkt ze haar plezier om op te treden in de straatact waarmee ze haar rokjes verkoopt en als assistent van de Afhaalpoëzie.